Kına Nedir? Faydaları Nedir Yan Etkileri Nelerdir

Kına Nedir? Faydaları Nedir Yan Etkileri Nelerdir

Kına Nerede Yetişir

Kına ağacının içerisinde ve kabuklarında 30’a yakın glikoz, alkaloit, sakaroz, reçine ve tanen içerdiği söylenmektedir. Kına aslında “Uzakdoğu ve Afrika” gibi bölgelerde yetişmekte olan bir bitkidir. Hindistan, Sri Lanka, Malezya gibi ülkelerde ise üretimi bol bir şekilde yapılmaktadır. Kınanın faydaları olduğu gibi bazı yan etkileri de olabilmektedir. Kınanın faydaları ise saymakla bitmeyecek türdendir ve birçok alanda kullanım yeri de vardır. Kına kullanımı son dönemlerde azalmakta ve gelinlik kızlara, askere giden gençlere artık günümüzde bu adetler ne yazık ki yerini tutmamaktadır. “ Fakat bu yorum kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Örneğin kınayı çok seven insanlar bulunurken kınayı sevmeyen insanlar da mevcut bu yüzden bu yorum düşünceye göre farklılık gösterebilmektedir. ” Kına yakmanın faydalı olduğunu “Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)” dile getirdiği de söylenmektedir ve ayrıca bu durum sünnetler arasına da girmektedir ve bizim için hayır kapısıdır. Kınanın Yan Etkileri Arasında ise Hamilelere sakıncalıdır ve cilt üzerinde tahrişlere de yol açar.

Kınanın Faydaları

Kınanın faydalarından sadece birkaç tanesini maddeler halinde açıklayacak olursak öncelikle;

Sıtma: Kına veya kına ağacı, içerisinde barındırdığı mineraller sayesinde sıtmanın ilacıdır. Kına veya kına ağacının kabuğu öğütülüp, bal ve kuru üzümler ile tatlandırılarak tüketilebilir. Ayrıca kına, kına unu soğuk bal şerbetleri içerisine katılıp içilebilmektedir yararlı olacağı söylenmektedir. Vücuda Kuvvet Verir: Kına, polen, kına unu, ısırgan otu ile birlikte “macun” yapılabilir ve bu elde edilen “macun” yenebilir bu da faydalıdır.

Ateş Düşürücüdür: Kına, kına unu sirke ile karıştırılıp içilebilir bu sayede vücut üzerinde pansuman yapılır.

Ağrı Kesici: Kına, selvi kozalağı, kına kabuğu beraber kaynatılabilir ve bal yardımıyla tat verilip içilebilir.

Kına İştah Açıcıdır: Kına içerisinde barındırdığı “kinin” acı olduğu için iştah açmaktadır. Kaynatılıp içilebilir.

Kına Grip ve Öksürükte Kullanılabilir: Kına kabuğu, kekik ve tarçın birlikte kaynatılıp bal ile tatlandırılıp içilebilir.

Kına Tansiyon Düşürücüdür: Kına, kına unu soğuk bal şerbetine katılabilir ve bu katılım içilip tansiyonun düşmesini sağlayabilir.

Kına Tifoya Karşı Korur: Kına ununu sıcak bal şerbetine katıp içiniz bu durum sizi tifodan korumaya yardımcı olacaktır.

Kına Kalp Ritimlerini Düzenler: Kına, kına unu soğuk bal şerbetiyle karıştırılıp içilebilir.

Kına Kan Yapıcıdır: Yaklaşık olarak 100 gram toz kına, 300 gram ezilmiş kuru üzüm, 300 gram balı karıştırıp bir tatlı kaşığı kadar yiyiniz.

Ayrıca Kına ile İlgili Bazı Dipnotlar

 Kına saf doğal bir ürün olmaktadır.

 Saçlara parlaklık verir, kepeği önler, doğal yumuşatıcıdır, anti- alerjiktir.

 Isıyı dağıtır, sinirlerin sakinleşip yatışmasında yardımcı olur.

 Boyalı saçın dış yüzeyini kaplayarak saçın kendi rengine dönüşmesine yardım eder.

 Saça hayat ve nitelik verir.

 Saçı iyi bir şekilde yumuşatıp sağlıklı hale getirir.

 Beyaz saçları kapatır.